Els descobriments confirmen que la tesi de la inflació prèvia al Big Bang s’ajusta a la idea d’un creador

El món de la ciència viu dies de sorpresa i il·lusió després de la detecció d’ones gravitacionals que confirmarien la teoria inflacionària del Big Bang.
Les observacions realitzades per amidar la radiació de fons –un senyal que, segons els científics, procedeix del mateix origen del temps- mostren que l’univers hauria sorgit fa més de 13.000 milions d’anys, després d’una gran explosió que anà precedida d’una inflació accelerada.

Si no hagués tingut lloc aquesta inflació no hauria estat possible el Big Bang, que és una expansió de l’energia i la matèria.

Han estat detectades les primeres ones del naixement de l’Univers. Es tracta de la confirmació més important de la teoria de la inflació còsmica, que diu que el cosmos s’expandí 100 bilions de bilions de vegades en un instant.
En el brevíssim temps de la inflació passarien coses molt rares per a la física. Per exemple, la gravetat en aquest instant funcionava al revés. En lloc de ser atracció, era una repulsió que inflava l’espai i el temps. Aquestes petitíssimes variacions quàntiques en l’espai-temps que es propaguen per l’univers són el ressò del primer tremolament que donà origen al Big Bang.

TOT SORGEIX DEL NO RES
Això que la ciència està revelant en els últims temps, en el camp de la cosmologia i l’astrofísica, sembla indicar a un origen en el qual tot sortí del no res. En aquest sentit, el relat de la Bíblia, que presenta a un Creador actiu en l’origen de l’univers i de la vida, es manifesta amb una coincidència sorprenent.

“COM DEL NO RES HA SORGIT TOT EN UN INSTANT?”

El Gènesi no pot donar informació científica, ja que no és un llibre de ciència, però el fet que no ofereixi informació científica no vol dir que la seva informació no sigui veraç. El relat bíblic de la creació, tot i situar-se arran de terra, des d’un punt de vista molt humil, no contradiu en absolut els descobriments que la ciència ha fet en el nostre temps.

Quant a les teories de l‘origen, la Bíblia mostra que hi hagué un principi de l’univers, una cosa que durant molts anys la ciència ha negat. Darrere la teoria del Big Bang –que reconeix un origen- s’han desenvolupat altres teories que intenten matisar-ho. Per exemple, la d’una expansió i contracció eterna, una altra és la del multiunivers. Aquestes teories segueixen sense resoldre la necessitat d’un creador.

Avui, tant la ciència com el Gènesi senyalen un origen a partir de no res i el relat del Gènesi, entès adequadament, es pot veure com unes peces que es van encaixant.

EL MISTERI DEL CREADOR
Tot i que la ciència avança en el seu coneixement quant als orígens, hi ha moltes qüestions que continuen en el misteri. Què hi havia avanç? Com del no res ha sorgit tot en un instant? Per què existeixen lleis físiques? Són preguntes que ens porten a reflexionar sobre la possibilitat d’una ment intel·ligent darrere l’existència.

Davant la proposta d’un ateisme que nega aquesta possibilitat, cal considerar que el debat sobre Déu està més de moda que mai en l’àmbit intel·lectual contemporani. La mateixa ciència fa cada vegada més difícil ser un ateu intel·lectualment satisfet, ja que tots els descobriments apunten a una ment intel·ligent que fou la causa de tot.

No obstant, en el nostre país no es produeix aquest debat intel·lectual. Hi ha un mur d’indiferència que ens aïlla del pensament filosòfic contemporani deista. No es tradueixen obres, o si es fa, és en editorials minoritàries, cosa que priva al lector culte de reflexionar.

“S’HAN DETECTAT LES PRIMERES ONES DEL NAIXEMENT DE L’UNIVERS”

Els joves universitaris pensen que el debat sobre Déu està superat, i pensen que és irracional davant la claredat de l’ateisme. No es volen assabentar que el tema de Déu és en boga en el camp intel·lectual.

La ciència convergeix vers la idea d’una saviesa darrere de tot. I davant d’aquesta conclusió, penso que el que cal preguntar-nos és: si aquesta ment, que anomenem Déu, ha volgut revelar-se? I com ho ha fet?

Si Déu ens ha creat tan intel·ligents, és de savi apropar-se a descobrir quin és el seu propòsit per a nosaltres.

Previous post

NOU HOSPITAL EVANGÈLIC

Next post

L’ESPERIT DE SERVEI

Antoni Cruz

Antoni Cruz

Biòleg, professor i escriptor
Antoni Cruz és autor de diversos llibres sobre ciència i fe

No Comment

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>