Novetats MusicalsportadaReflexió

La festa inventada

S’apropa el Nadal!  Només vull compartir alguns enllaços en anglès que poden ser interessants. I després que cadascú faci la seva conclusió. (pots escoltar la canço mentres llegeixes l’article).

Hi ha una gran preocupació en la comunitat cristiana, quan arriba el nadal, sobre “intentar mantenir el Crist en el Nadal.”

A mi em desanima observar la secularització de la nostra cultura. Tot i així, crec que algunes persones (cristianes) ténen una sobre-reacció que deriva a una mena de paranoia i por durant les festivitats nadalenques, que sincerament no reflecteixen al Crist en la seva actitud.

Però en realitat vull parlar d’un punt secundari que els enllaços inferiors revelen. Mantenir Crist en el Nadal? El Nadal és una festa inventada, i les tradicions que van juntament amb ella han variat molt al llarg dels segles. Algunes de les tradicions que tenim avui en dia i que tan ens estimem només van començar a celebrar-se en els últims 200 anys.

En lloc de “mantenir el Crist en el Nadal”, potser seria millor centrar-se en mantenir el Crist en la nostra vida diària durant tot l’any. Si la societat veiés més creients que viuen una vida de fe cada dia, crec que això seria molt més eficaç que la lluita contra la guerra en el Nadal comercial per mantenir el Crist en el pessebre.

  • Sabies que durant els primers 300 anys del cristianisme el Nadal no es celebraba? No existia. Els líders de l’església primitiva s’oposaven a que el naixement de Crist fós una celebració. La data exacta del naixement de Crist, no es sabía ni ningú estava segur, hi va haver un debat sobre la data i per decidir si s’hauria de celebrar. La revista Història cristiana fa una bona feina al resumir-ho en un article titulat: “Per què 25 de desembre?” (“Why December 25th?”)
  • Margaret Mowczko a la seva pàgina web NewLife, té una sèrie de missatges que ella anomena “Cardologia del Nadal” (“Christmas Cardology”). Hmm…Crec que ella es va inventar aquesta paraula “cardologia.”  En aquests missatges ben escrits, compara les imatges tradicionals del Nadal i la Nativitat que normalment veiem en les targetes de Nadal amb una imatge bíblica més exacta als esdeveniments que van envoltar el naixement de Crist. Les imatges idíl·liques de les targetes sovint no coincideixen amb la realitat.
  • El següent recurs és un llibre laic que recorre la història de les nostres tradicions nadalenques. Un nombre sorprenent de les nostres tradicions actuals només han entrar a la pràctica en els últims 200 anysPer a aquells que els hi agrada la història social, recomano aquest llibre. Es titula: “La batalla pel Nadal” “The Battle for Christmas”  i aquí teniu la descripció:

Qualsevol que lamenta els excessos del Nadal podria considerar els puritans del Massachusetts colonial, simplement encontre del Nadal. Els puritans tenien les seves raons, ja que el Nadal era una ocasió perquè l’embriaguesa i el motí, quan els “wassailers” robaben el menjar dels pobres extorsionant i mentres disfrutaven desde la seva mansió  acomodada amb decoracións de Nadal. En aquest treball interessant i innovador de la història social, Stephen Nissenbaum redescobreix els orígens del Nadal i mostra la forma en què es va transformar, durant el segle XIX, en un festival de la domesticitat i el consumisme.

 

A dalt us he posat una cançó de David crowder Band, per llegir l’article mentres escolteu la cançó i poder reflexionar.

BON NADAL!

Previous post

ESPIRITUALITAT POSTMODERNA

Next post

Nova Revista Desembre 2014 Online

Jan Haro

Jan Haro

No Comment

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>